
 

   

 
 
 

Taxation of Income from Services Provided 
to Other Tax-Exempt Organizations  
September 12, 2008 

We are often asked whether payment for services from one tax-exempt organization to another 
gives rise to taxable income.  On May 15, 2008, the Internal Revenue Service (“IRS”) issued Private 
Letter Ruling (“PLR”) 200832027, which examines the potential unrelated business taxable income 
(“UBTI”) consequences from the receipt of fees by an organization exempt from federal income tax 
pursuant to Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986, as amended (the “Code”), for 
the provision of grant-making, administrative and clerical services to separate tax-exempt 
organizations.  Please note that a PLR is binding authority only for the taxpayer to whom it is 
issued and cannot be relied upon by other taxpayers as precedent.  However, a PLR is a useful 
guide to the IRS's views on a particular matter.   

PLR 200832027 concerns a community trust, the primary purpose of which is to support charitable 
grant-making activities in a particular area and which planned to provide certain services for a fee 
to other grant-making organizations.  The IRS viewed those services as falling into three distinct 
categories: grant-making, administrative and clerical.  The IRS ruled that the receipt of reasonable 
fees charged by the organization for providing grant-making services to separate tax-exempt 
organizations that serve the same community would not constitute UBTI, but that the receipt of 
reasonable fees charged for providing administrative and clerical services would.   

In PLR 200832027 the IRS stated that an organization described in Code Section 501(c)(3) which 
provides services for a fee would have UBTI if three conditions are satisfied.  After finding that the 
proposed services generate fees and would be regularly carried on, the IRS focused on the third 
condition, that is, whether the services were or were not substantially related to the organization’s 
tax-exempt purpose.  The factors considered by the IRS included (i) the relationship between the 
proposed services and the accomplishment of the organization’s tax-exempt purpose; (ii) whether 
the services would be conducted on a larger scale than was reasonably necessary to achieve the 
organization’s tax-exempt purpose; and (iii) whether the services would be provided at 
substantially below cost.  The IRS also considered whether other commercial entities were 
providing similar services, but did not find this fact determinative.  However, the IRS did state that 
where commercial alternatives were available, it became more difficult to demonstrate that a 
service was substantially related to the organization’s tax-exempt purpose.   

The IRS ruled that the proposed grant-making services would contribute importantly to the 
accomplishment of the organization’s tax-exempt purpose and were narrowly tailored.  However, 
the IRS found that the proposed administrative and clerical services would not contribute 
importantly to the accomplishment of the organization’s tax-exempt purpose and would be 
conducted on a larger scale than was reasonably necessary.  The administrative and clerical 
services consisted of activities requiring office staff skilled, educated and trained in business 
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administration and management, personnel management and office procedures; a required skill set 
that the IRS found not unique to the charitable sector or the organization itself.  The IRS also 
viewed unfavorably the fact that the fees charged for the administrative and clerical services would 
not be substantially below cost.  The IRS then concluded that the receipt of reasonable fees charged 
by the organization for providing grant-making services to separate tax-exempt organizations that 
serve the same community would not constitute UBTI, but that the receipt of reasonable fees 
charged for providing administrative and clerical services would.    

If you would like a copy of this ruling or have questions about this subject, please contact Victoria 
Bjorklund (HHvbjorklund@stblaw.comHH), David Shevlin (HHdshevlin@stblaw.comHH), Jennifer Reynoso 
(HHjreynoso@stblaw.comHH), Jennifer Franklin ( HHjfranklin@stblaw.comHH) or any other member of the firm’s 
Exempt Organizations Group.   

This memorandum was not intended or written to be used, and cannot be used, for the purpose of 
avoiding tax-related penalties under federal, state, or local tax law. 


