
 

 

Update: IRS Issues Transition Relief, but 
Affirms Its New Position under Section 
162(m) Regarding “Good Leaver” Provisions 
March 12, 2008 

This memorandum was not intended or written to be used, and cannot be used, for the purpose of 
avoiding tax-related penalties under federal, state, or local tax law. 

On February 21, 2008, the Internal Revenue Service (“IRS”) issued a revenue ruling (the “Revenue 
Ruling”)1 generally affirming and formalizing its new stance regarding the potential adverse impact 
of certain “good leaver” provisions on compensatory arrangements that are intended to qualify as 
“performance-based” under Section 162(m) of the Internal Revenue Code (“Section 162(m)”).  
However, the Revenue Ruling also provides some transition relief for certain existing arrangements, 
which should partially alleviate some of the concerns that were raised when the IRS’ new position 
was first made public with the January 25, 2008 release of its private letter ruling (“PLR”) addressing 
the same issue.2 

Consistent with the recent PLR, the Revenue Ruling provides that a deduction for compensation 
otherwise qualifying as performance-based compensation under Section 162(m) will be disallowed if 
the arrangement provides for the possibility of payment, irrespective of actual performance, upon an 
executive’s termination of employment without “cause”, resignation for “good reason” or voluntary 
retirement (even if the executive actually remains employed and ultimately earns the compensation 
based on actual performance).  However, as transition relief, the Revenue Ruling also provides that 
the aforementioned “good leaver” payment opportunities will not disqualify an otherwise compliant 
performance-based compensation arrangement if the performance award relates to a performance 
period commencing on or before January 1, 2009, or if the payment is made pursuant to an existing 
employment agreement as in effect on February 21, 2008.   

BACKGROUND 

Section 162(m) generally disallows deductions by a publicly held corporation for compensation paid 
to its chief executive officer and the three most highly compensated executives, other than the chief 
financial officer, in excess of $1,000,000 per taxable year, unless the compensation qualifies as 
performance-based compensation.  Compensation will qualify as performance-based compensation 

                                                 
1  Rev. Rul. 2008-13. 
2  Our February 15, 2008 client alert addressing PLR 200804004 can be found on our website at 

http://www.simpsonthacher.com.  As noted in that client alert, PLR 200804004 represented a 
reversal of position for the IRS as compared to prior PLRs which had addressed the same issue. 
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under Section 162(m) if (in addition to meeting certain other requirements) it is “payable solely on 
account of the attainment of one or more performance goals,” but an amount will not qualify as 
performance-based compensation “if the payment of compensation under a grant or award is only 
nominally or partially contingent on attaining a performance goal.”  The Section 162(m) regulations 
state that a plan provision providing for the possibility of payment due to death, disability, or change 
of ownership or control will not disqualify an otherwise compliant performance-based 
compensation arrangement where the executives in fact receive their payments based on actual 
performance achievement.  Although the IRS had previously extended this principle (pursuant to 
PLRs released in 1999 and 2006) from death, disability and changes of ownership or control to 
involuntary and constructive termination events and voluntary retirement, the IRS’ more recent 
PLR, and now the Revenue Ruling, take the narrower view that the possibility of receiving payment 
due to involuntary or constructive termination of employment or a voluntary retirement will 
generally taint an otherwise compliant performance-based arrangement, subject to the limited 
transition relief issued under the Revenue Ruling.   

TRANSITION RELIEF 

The Revenue Ruling generally allows any performance-based compensation arrangement with the 
potentially problematic “good leaver” provisions to qualify as “performance-based” compensation 
for purposes of Section 162(m) where either (i) the performance period related to the compensation 
begins on or before January 1, 2009 or (ii) the compensation is paid pursuant to the terms of an 
employment agreement as in effect on February 21, 2008 (without giving effect to future mutually 
agreed to or automatic renewals or extensions).  Therefore, for example, a company with a calendar 
year fiscal year should generally be “grandfathered” under the Revenue Ruling with respect to 
annual and long-term incentive compensation programs based on 2008 and 2009 full calendar year 
performance, assuming that the arrangements in question meet the general requirements under 
Section 162(m) to qualify as performance-based compensation (other than with respect to the 
potentially problematic “good leaver” payment provisions described in the Revenue Ruling).  Unlike 
PLRs, which cannot be relied upon by taxpayers other than the taxpayer to whom the PLR is 
addressed, revenue rulings may be relied upon by taxpayers generally.  Thus the transition relief 
provided under the Revenue Ruling should give public companies in general some breathing room 
to assess the extent to which future years’ incentive arrangements may be affected by the Revenue 
Ruling.   

PROSPECTIVE ACTION 

In light of the Revenue Ruling, clients may wish to review existing (or new or amended) 
compensatory arrangements that are intended to qualify as Section 162(m) performance-based 
compensation arrangements (e.g., annual or long-term bonus arrangements or “performance share” 
or “performance unit” awards) to determine whether the operative plan documents or any executive 
employment agreements provide for payments to be made in connection with an involuntary or 
constructive termination of an executive’s employment or upon voluntary retirement, without regard 
to actual performance achievement.  To the extent that existing, new or amended arrangements would 
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not meet the requirements set forth under the Revenue Ruling, clients may wish to consider whether 
to revise such arrangements before the end of the applicable transition relief period under the 
Revenue Ruling.  

If you have any questions regarding these important developments, please do not hesitate to contact 
any of the following or your Simpson Thacher relationship partner: 

Alvin H. Brown 
212 455-3033 
abrown@stblaw.com 

Andrea Wahlquist 
212 455-2622 
awahlquist@stblaw.com 

  

Brian D. Robbins 
212 455-3090 
brobbins@stblaw.com 

Jamin Koslowe 
212 455-3514 
jkoslowe@stblaw.com 

  

Gregory T. Grogan 
212 455-2477 
ggrogan@stblaw.com 

Rachel Berry 
212 455-7141 
rberry@stblaw.com  

 

The names and office locations of all of our partners, as well as additional memoranda can be 
obtained from our website, www.simpsonthacher.com. 

 
 


